8 Redenen Waarom Wij Onze Kinderen “Unschoolen”
Sinds we bewustouderschap.nl zijn gestart hebben we (behalve ons uitgebreide Family OM programma) niet veel artikelen of content online gezet.
Dit heeft een reden. Sinds een week of vier zijn Nathalia en ik de trotse eigenaren van een stuk grond in de bergen van Gran Canaria met een totaal oppervlakte van 40.000 m2.
Compleet met een authentieke grotwoning, een rural woning, een gastenhuis, en een eigen bron.
Het landgoed kwam al compleet met avocadobomen, citroenen, sinaasappels, vijgen, mandarijnen, papaya’s, peren, perziken en wellicht ben ik nog wat vergeten.
Het is wat verwilderd, en we zijn het dus nu aan het opknappen. Mét de kinderen, en ze vinden het fantastisch.
(Binnenkort meer foto’s / video’s)
Onze kinderen zijn op dit moment bijna 6, 4 en 2. En ze zijn nog nooit naar school gegaan. En zullen in de toekomst alleen gaan als ze dit zelf willen.
Zowel ik als Nathalia hebben heel ons leven op school gezeten.
Van de opvang, tot de kleuterklas, basisschool naar de middelbare school. Zelf heb ik nog een HBO studie gedaan (maar nooit afgemaakt), en is Nathalia een afgestudeerd verpleegkundige.
Zowel ik als Nathalia hebben school altijd leuk gevonden. Ik heb best veel geleerd op school (ook een hoop dingen die ik nooit gebruik) en het is een grote verrassing voor een hoop mensen, inclusief familie dat wij ervoor kiezen onze kinderen niet naar school te brengen.
In plaats daarvan kiezen wij voor een methode die door het leven gaat als “unschooling”.
Unschooling is een vorm van homeschooling waarbij je de school omgeving niet thuis gaat nabootsen , maar in plaats daarvan volledig LEEFT en je kinderen dingen laat oppakken in het moment zelf.
Met ons nieuwe project in de bergen, is er veel te leren voor de kinderen.
Ik hoop dat je dit artikel met een open-mind kunt lezen, en wil je graag acht van de meest belangrijke redenen geven waarom wij hebben gekozen om onze kinderen te “unschoolen”.
1. We willen dat ze leren HOE ze kunnen leren
In een traditionele schoolsysteem, ligt de nadruk met name op het opvolgen van orders. Het begint in de kleuterklas en dit gaat door naar de middelbare school. Zelfs op de universiteit gaat dit soms nog verder. Bij de meeste testen wordt er niet van je gevraagd om na te denken, maar om informatie op te dreunen. Leer dit boek, doe de opdrachten zoals van je verwacht wordt en je krijgt een hoog cijfer. Gefeliciteerd. Je bent geslaagd!
Ik kon altijd vrij goed onthouden, daarom ging ik zonder moeite door mijn schoolperiode heen. Een beetje opletten in de klas, en ik hoefde geen huiswerk te maken. Ik kon gewoon opdreunen wat ik in de klas gehoord had. Helaas, heb je aan deze skillset weinig in “het echte leven”.
Echt leren komt in de vorm van zelf de vragen stellen, en antwoord geven. Ik verwacht dat een unschooled kind hier veel voordeel heeft op jonge leeftijd. Kinderen zijn leergierig. Vanaf een jaar of vier vragen ze constant WAAROM. Dit is fantastisch. Maar het stopt als kinderen naar school gaan en leraren - of ouders - zeggen DAAROM. Klaar. Het is nou eenmaal zo.
Die waarom vraag willen we graag blijven stimuleren.
2. Ik wil leiders, denkers, innovators, en ondernemers opvoeden
Iedereen kan een medewerker opvoeden, die op tijd komt voor het werk en doet wat hem / haar opgedragen wordt. Het is een stuk interessanter voor ons om een toekomstig ondernemer op te voeden - de persoon met een visie en een drive om verandering in de wereld te brengen. Natuurlijk is het totaal mogelijk dat onze kinderen geen ondernemers worden, en dat is ook prima. Het is ook niet het doel. Het doel is wel om gemotiveerde denkers op te voeden die hun eigen plek vinden, hun eigen zone of genius en ergens met passie aan kunnen werken. In plaats van simpelweg taken aan te nemen om iemand anders z’n droom uit te laten komen.
3. Ik weet met hoeveel passie je aan iets kan werken
Mijn leven begon pas echt toen ik stopte met mijn HBO diploma (bedrijfskundige informatica) om voltijd te gaan ondernemen en elke dag met plezier op te staan om te werken aan mijn onderneming.
Sinds de dag dat ik stopte heb ik met moeite weekenden, of weken totaal vrij genomen, gewoonweg omdat ik mijn werk zo enorm leuk vindt. Met mij ken ik vele andere ondernemers, muzikanten, etc. Die van hun werk, ook hun hobby maken en vervolgens hun leven. Deze mensen (waar ik mezelf ook onder plaats) zijn enorm succesvol, niet alleen gezien door de traditionele lens van succes (geld en status), maar nog door een belangrijkere lens, en dat is dat ze genieten van elk moment dat ze werken en zich er elke dag op verheugen.
4. Ik wil niet dat mijn kinderen bang worden van wiskunde
De vraag dit ik vaak krijg als unschooling ouder is… Hoe leer je hun alle belangrijke dingen, zoals met name rekenen? Ik heb het idee dat mensen denken dat wiskunde, of rekenen een soort van kennis is die niet op dezelfde manier geabsorbeerd kan worden door kinderen als lezen, schrijven of biologie. Het probleem is dat dezelfde mensen die dit vragen, zelf moeite hebben met rekenen. Ze zijn er bang voor.
Ik denk dat het schoolsysteem een slechte zaak doet om kinderen te laten genieten van rekenen. Aangezien bijna elk kind het niet leuk vindt. Deze associatie hebben mijn kinderen niet als ze niet naar school gaan, en hoewel het kan dat ze het niet leuk gaan vinden is er ook een kans dat ze het wél leuk gaan vinden.
En het hele idee achter unschooling is, dat we pas diep gaan in een onderwerp als ze interesse tonen. Dus gelukkig voor mij hoef ik mijn logaritme kennis (nog) niet af te stoffen.
5. Ze zullen het beter doen op een vervolgstudie (als ze daar voor kiezen)
Als onze kinderen naar school willen, mogen ze gaan. Als ze willen studeren, mogen ze gaan. Wij als ouders zien een diploma van een studie niet als hét doel voor onze kinderen. Het mag, maar het moet zeker niet. Wat mij betreft startten ze een lucratieve business, of blinken ze uit op één bepaald onderwerp / instrument / sport / whatever, zodat ze hiermee hun geld kunnen verdienen.
Toch geloof ik ook dat een paar jaar school geen slechte zaak is om het te ervaren, en ik denk dat unschooling ze uitstekend klaarstoomt voor dit traject. Zelfdenkende individuen die de juiste vragen stellen.
6. Ze zullen makkelijker om kunnen gaan met veranderingen
Toen jij een kind was, en er aan je gevraagd werd wat je wilde worden… Wat was je antwoord?
Straaljagerpiloot (zoals ik), of app developer, social media specialist, Uber chauffeur, Airbnb regio manager?
Ik denk geen van de laatste banen die ik noemde… Want deze banen bestonden niet toen ik klein was. En dit is één van de meest belangrijke punten waarom ik mijn kinderen unschool. Ik ben er sterk van overtuigt dat de achterhaalde informatie die kinderen nu in hun hoofd gestampt krijgen, niet nuttig is over een jaar of tien.
De wereld veranderd zo enorm SNEL. Het onderwijs kan dit niet bijhouden. Traditionele schoolsystemen stomen onze kinderen klaar voor de banen van hedendaags. Unschooling laat ze voorbereiden op de banen van de toekomst.
7. Ze zullen snappen dat studie of werken niet de essentie van leven is
Het is fijn om een goed geschoolde en productieve inwoner van de wereld te worden. Maar is dat alles wat het leven te bieden heeft? De afgelopen jaren heeft mijn leven in het teken gestaan van prestatie, en heb ik meerdere keren de afslag van fun en het avontuur niet gepakt omwille succesvol te worden. Dit is pas echt goed aan het licht gekomen voor mezelf sinds ik vader ben geworden.
De grootste gift van unschooling ligt in het feit hoeveel tijd je hebt met het gehele gezin. We hebben nooit ruzie over school / huiswerk / whatever, in plaats daarvan beleven we avonturen met elkaar.
We zetten geen wekker, we slapen tot we niet meer moe zijn. We hoeven niet eerder naar huis omdat we morgen naar school moeten, we genieten totdat we voelen dat de dag aan een einde komt. We zijn ons niet klaar aan het maken voor het leven, we leven NU.
Kinderen kunnen dit als geen ander. Wij als ouders kunnen daar veel van leren.
8. Ik begin te snappen dat niemand niks weet
Met het werk wat ik doe ontmoet ik een paar keer per jaar letterlijk een aantal van de slimste mensen ter wereld. Wereldwijd rol ik een platform uit waarbij ik foodbloggers (en hun recepten) connect met mensen die gezond willen gaan eten via meal.com. Compleet met applicaties voor iPhone & Android.
Voordat ik fulltime met meal.com bezig ging had ik een ander bedrijf opgebouwd en verkocht in de gezondheid. Naar de buitenwereld toe lijk ik succesvol. Maar in de gemeenschap van slimme mensen voel ik me "klein", en besef ik me hoe weinig ik weet.
De grap is echter, dat iedereen dit heeft. Niemand weet alles. Iedereen kan vaak diep gaan op één bepaald onderwerp. Voor mij is dat marketing. Maar in de kring van ondernemers waar ik in zit waar meer mensen enorm veel kennis over marketing hebben, kan ik vervolgens uren praten over bewust ouderschap bijvoorbeeld. En ik kan hiermee andere vaders en moeders enorm inspireren.
Mijn kinderen vragen me elke dag wel iets waar ik het antwoord niet op weet. Je hoeft je niet te schamen dat je het antwoord niet weet. Sterker nog, het is waardevol om jezelf te realiseren dat je iets niet weet om het vervolgens uit te zoeken.
Op dit moment vind ik heel veel dingen uit voor ons nieuwe landgoed. Het is de eerste keer voor mij dat ik echt op dagelijkse basis werk met tools als een kettingzaag, slijptol, decoupeerzaag, maar ook een irrigatiesysteem aanleg, een kippenhol bouw, en ga zo maar door.
En de kinderen… ze vinden het allemaal prachtig om te zien hoe ik het allemaal uitvogel.
Zoals iedereen, hebben unschooling ouders ook niet alle antwoorden, maar we stellen een hoop vragen en graven dieper. Ik kan me geen betere scholing bedenken dan dat.
PS: Op geen enkele manier wil ik met dit artikel de indruk opwekken dat ik denk / verwacht dat iedereen zou moeten homescholen / unschoolen. Ik snap dat dit niet altijd kan / gewenst is.